Den 6 April 2005 udkom den nyeste stabile version af Ubuntu Linux 5.04 “Hoary Hedgehog” med mange nye forbedringer bl.a. den nye version af skrivebordsmiljøet, Gnome (2.10) samt x.org til det grafiske miljø. Efter jeg dagligt, med stor tilfredshed, havde benyttet Ubuntu 4.10 “Warty” på mine PCer, besluttede jeg mig for at opgradere til den nye version 5.04, især efter jeg med succes, havde installeret 5.04 i en preview-version på min bærbare DELL LapTop i dual-boot med winXP.
Læs mere om mine oplevelser…
Mine computere:
Jeg har installeret Ubuntu Hoary på 3 forskellige computere; en ældre DELL OptiPlex PC (800mHz, 128 MB RAM), en DELL Latitude D600 bærbar (Intel-mobile 1,5 gHz, 512 MD RAM), samt en ZITECH Barebone AMD XP2500 Barton (256 MB RAM, NVIDIA Nforce2 Grafikkort).
Om Installationen:
En Ubuntu 5.04 Hoary install (ISO-image) fylder kun en CD-Rom (587MB) og hentes frit via www.ubuntulinux.com
Har man allerede en Ubuntu-version installeret, kan man opgrade denne, ved at ændre “warty” til “hoary” i sin /etc/sources.list, dog anbefales det IKKE at opgradere på systemmer med NVIDIA-Drivere installeret. Se www.ubuntulinux.org/wiki…
Efter en succesfuld og enkel installation af Ubuntu Hoary via install-CD, på min DELL OptiPlex PC og min DELL D600 Latitude LapTop, var det tid til også at installere 5.04 Hoary på min stationære ZITECH PC, som jo desværre ikke bare kunne “opgraderes” p.g.a af problemmet med NVIDIA-driverne, tidligere nævnt.
Efter en back Up af min brugermappe fra Warty, kunne installationen af Hoary begynde. Jeg isatte CDen, der startede op med det velkendte ubuntu installations billed og jeg trykkede “enter” for at starte installationen, hvorfter jeg valgte det danske sprog og keyboard Lay-out samt derefter manuelt valg af partition. (Jeg har 3 partitioner på denne PC)
Jeg har altid haft problemmer med at få “debian Sarge-netinstalleren” (som også benyttes i Ubuntu ) til at konfigurerer mit netkort korrekt på denne Nvidia-PC, da den af en eller grund, ikke vil benytte “Automatisk DHCP” til at tilslutte netværket, selvom den fortæller at “netværket er opsat”. Installationen foresatte herefter, indtil den skulle konfigurerer “apt-get” og arkiverne.
Her frøs skærmen og installationen så ved 50% færdigt!… og den kom ikke videre!
Efter to nye genstarter af installationen, måtte jeg indse at “installeren” ikke ville kunne gennemføre installationen… og gode råd blev dyre.
Til alt held havde jeg netop hentet og brændt en CD-R med den nye MEPIS 3.3 Live-CD, der som bekendt, finder og konfigurerer alt hvad der findes på din PC.
Via denne Live-CD kunne jeg så tilgå Ubuntu Hoary partitionen og ændre konfigurationen i Ubuntu’s /etc/network/interfaces, fra DHCP til STATIC med de rette data og herefter genstarte ubuntu Hoary, der så fint fandt netværket og foresatte installationen, fra hvor den gik i stå. En ny ting jeg bemærkede, var at ubuntu nu brugte et dansk (DK) “spejl” at hente fra. Efter færdiggørelse af installationen og opdatering af denne, var det tid til det første login i Ubuntu Hoary 5.04 og danne sig et indtryk.
Ubuntu 5.04 Hoary
At udviklingen hos ubuntuteamet går stærkt er man ikke i tvivl om, når man sidder foran det helt nye funktionelle Gnome 2.10 skrivebordsmiljø og oplever dette med (næsten) fuld dansk oversættelse i alle de “store” programmer som OpenOffice, Mozilla-FireFox og Evolution med mere. Ubuntu Hoary benytter nu x.org, istedet for XFree86 til det grafiske miljø og x.org virker hurtigere. Der er tilføjet et nyt vedligeholdelsesprogram, benævnt “Ubuntus Opdateringsværktøj”, som holder brugeren informeret om nye opdateringer ved hjælp af et lille icon i panelet. Programmet er baseret på Synaptic, blot i en forenklet udgave. Ubuntu har en særdeles god hardware-genkendelse og den finder selv det meste tilsluttet udstyr, som usb-printere, digital-kamera, keyboard og andet.
Menuerne i Gnome 2.10 er enkle og brugervenlige og man er nemt igang med at anvende programmerne i operativ-systemmet.
Samtidig er også Boot-tiden blevet forbedret og Ubuntu 5.04 virker meget hurtigere i brug, end sin forgænger, ikke mindst p.g.a. skiftet til x.org
Ubuntu Linux 5.04 Hoary indeholder stadig ikke fuld multimedia-understøttelse (mp3, DVD og Win32 Codecs, java, Flash-Player,m.m.) og MS-fonts p.g.a. Ubuntu’s frie licenspolitik, men disse efterinstalleres nemt ved brug af dette automatiske script, eller ved selv at efterinstallere fra software-arkiverne.(Aktiver: universe, multiverse arkiver i /etc/sources.list). Se detaljer herom på: DK uofficiel Ubuntuguide.
I mine installationer har jeg valgt at bruge “Totem-xine” og en redigerede udgave af “mozpluggerrc” for afspilning af streaming audio/video, dels fordi Totem er fint integreret i Gnome-skrivebordet og dels virker hurtigere end Mplayer/mplayerplug-in som jeg benyttede i Warty. Totem-xine afspiller 99% af alle de streams jeg har prøvet i en god kvalitet. (Se ubuntuguide.linux.dk for installation )
Desuden har jeg efterinstalleret RealPlayer 10, ved at bruge denne pakke fra www.real.com.
Kendte problemmer i 5.04 Hoary.
Ubuntu 5.04 Hoary virker utrolig stabil, men på nogle systemmer kan opleves problemmer med programmer der fryser og/eller ikke vil starte. På min ZITECH PC har jeg haft følgende fejl:
- Mozilla Firefox fryser uventet:
- RealPlayer 10 vil ikke starte:
- Manglende lyd i MacroMedia-Flash:
– Problem løst ved at tilføje “noapic” sidst i linien med “Kernel /boot/vmlinuz …..” i /boot/grub/menu.lst
– Problem løst ved at fjerne markering for “Slå opstart af Lydserver til” i Menu: System > Indstillinger > Lyd.
– Problem løst ved, via Terminal at udføre denne kommando:
$ sudo ln -s /usr/lib/libesd.so.0 /usr/lib/libesd.so.1
Du kan finde mere lydproblemmer i Ubuntu 5.04 her.
Konklusion.
Alt i alt er Ubuntu 5.04 efter min mening, stadig en af de mest brugervenlige og bedste frie Linux-distroer til brug for en Desktop-PC/Bærbare-PC p.t. og det er ikke tilfældigt at Ubuntu Linux på rekordtid er blevet den mest populære Linux-distro med stor opbakning fra alverdens brugere, for den giver virkelig brugeren en god og funktionel oplevelse, på trods af de små “børnesygdomme” en ny distribution altid vil have.
Relevante links:
Ubuntulinux.org
Ubuntuforums.org
Ubuntu Wiki – DanishTeam
//madzzoni